Regenerativ Ledelse og samarbejde

Regenerativ Ledelse og Samarbejde handler om (gen)skabe energien, finde forbindelsen, være bevidst om sit eget aftryk i handlinger, fornemme og sanse organisationen i ledelse og samarbejde.

Når vi tegner en organisation har vi det med at beskrive den i et diagram som en linær og forudsigelig organisation. Med tydelige referencer og ansvar. Virkeligheden er nærmere, at den er amøbisk, i konstant forandring og finder sin form og relationer efter opgave og mening. Det er det, som får humlebien til at flyve, innovation til at lykkes og mennesker til at trives – når det går godt.

Fremtidens leder er fuldt bevidst om dette og støtter sig selv, medarbejderne og teams i at navigere og trives i organisationer i konstant forandring, hvor opgaven sætter holdet og hvor bæredygtige kollegaskaber er en forudsætning for at mennesket trives.

Mennesker trives når de oplever at være personligt kompetente, i stand til at finde egen og fælles mening i kollegaskaber med psykologisk tryghed.

Fremtidens organisation er skabt til mennesker fremfor hierarki, har opgaven i fokus og er en ansvarlig og bevidst aktør i forhold til klodens bæredygtige fremtid.

Indre udviklingsmål som omdrejningspunkt

Med regenerativ ledelse og samarbejde arbejder vi med sanserne og skaber forbindelse mellem krop og sind, hjerne og hjerte. Vi skruer op for vores evne til at mærke energien og bruge denne konstruktivt i samarbejdet.

Jeg er inspireret af og aktivt involveret i Inner Development Goals (IDG), som er et samarbejde mellem forskning, konsulenter og praktikere om udvikling af forbindelsen mellem fremtidens indre og ydre bæredygtighed. IDG har identificeret 5 kompetence områder med alt 23 specifikke udviklingsmål. Disse mål sætter jeg aktivt i spil gennem f.eks. udviklingsforløb for ledere og medarbejdere, supervision, samarbejdstræning, udvikling af psykologisk tryghed.

Metodisk tilgang

Som metode i forløb med Regenerativ Ledelse og Samarbejde anvender jeg Teori U, som er en konstruktiv forandringsmodel udviklet af organisationsteoretikeren Otte Scharmer.

Jeg foretrækker at anvende den forskningsbaserede Facet5 personlighedsprofil som en kilde til inspiration og indsigt i personlige styrker og risici og som en aktiv GPS og ressource i forløb. Facet5 fremmer det indre perspektiv og sætter et præcist fokus på de Væredygtige aftryk i relationer, samarbejde og kommunikation som vores grundlæggende personlighedstræk skaber.